De aanslag – de eerste dag – 27 mei 1942 – Heydrich (16)

Na de aanslag werd Reinhard Heydrich naar de intensive care van het Bulovka-ziekenhuis gebracht. Het zag er niet bijzonder ernstig uit.

Een telefoontje uit het ziekenhuis

Rond een uur of elf kreeg de politie in Praag een onduidelijk telefoontje uit het Bulovka-ziekenhuis. Er zou daar net een hoge Duitse officier zijn binnengebracht. Meer wisten ze niet. Met hetzelfde vage bericht belde de politie, in dit geval Dr. Zenaty, met de SD. Daar namen ze dit soort telefoontjes met een korreltje zout. Er kwamen zo vaak vage meldingen over aanslagen op Wehrmacht-sodaten binnen. Ze wachten dan eerst af. Desondanks besloot Kriminalrat Heinz Pannwitz met twee medewerkers een kijkje te gaan nemen in het Bulovka-ziekenhuis.

Niemand weet iets…

Aangekomen in het ziekenhuis wist niemand bij de receptie om wie het ging. Ook andere medewerkers hadden geen idee. Een tocht langs de operatiekamers bracht uitkomst. Pannwitz en zijn medewerkers vonden Heydrich zittend op een operatietafel. Twee zusters drukten ice packs tegen zijn voorhoofd. Twee wonden op zijn rug bloedden. Heydrich draaide zich om naar het groepje. Hij herkende een van hen en vroeg waar de tas uit zijn auto was. Daar zaten geheime Reichs-stukken in. Hij zou die ochtend naar het hoofdkwartier van de Führer gaan. Een Tsjech had de tas afgeleverd bij het ziekenhuis, konden ze de Reichsprotektor gerust stellen. Een chirurg zei dat hij over tien minuten met de operatie zou gaan beginnen. Die reis kon Heydrich vergeten.

Veiligheid en verdere acties

Bang voor nog een aanslag werd het ziekenhuis direct door extra Tsjechische politie-agenten beveiligd. Daarna werd de plek van de aanslag opgezocht. Die werd afgegrendeld zodat de volgende ochtend met het sporenonderzoek begonnen kon worden. Na het arriveren van SS-Gruppenführer Karl Heinz Frank, Heydrichs plaatsvervanger, werd direct de eerste maatregel afgekondigd. Vanaf half twaalf werden alle uitvalsstraten van en naar Praag afgesloten. Het uitgaande Praagse treinverkeer werd stilgelegd.

Na de operatie

De operatie werd uitgevoerd door een Sudeten-Duitse chirurg met de hulp van een Tsjechische chirurg. In de avond werden ze afgelost. Himmler had zijn persoonlijke arts, Karl Gebhardt, naar Praag gestuurd. Vanaf 29 mei was de Reichsprotektor onder behandeling bij enkel SS-artsen. Die zagen dat hij koorts had, wondvocht ontwikkelde en erg veel pijn had. Ze gaven Heydrich morfine ertegen. Ondanks die pijn leek zijn herstel voorspoedig. Totdat hij op 3 juni in coma raakte en een dag later, op 4.30 uur overleed. Hij werd met een afbeelding van zijn dodenmasker herdacht op een Duitse postzegel.

Belangrijker dan dat. Zijn dood gaf nog een extra impuls aan de terreur die de Duitsers na de aanslag op de Tsjechen loslieten.

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑