Ben Ali Libi – de goochelaar van Willem Wilmink

Afkomstig uit een armoedig gezin, met een vader met artistieke aspiraties, begon Michel Velleman op jonge leeftijd onder de naam Ben Ali Libi te goochelen. Vingervlug en met een vaardige tong vertoonde hij zijn kunsten. Hij was meer bekend dan beroemd. Tot de oorlog aan alles een einde maakte. Willem Wilmink schreef een gedicht over hem. Maar wie was Ben Ali Libi?

Michel Velleman werd op 5 januari 1895 geboren. Op zijn zevende had hij al meer verhuizingen achter de rug dan menig Nederlander. In Amsterdam ging hij naar de armenschool, trok op zijn twaalfde waarschijnlijk een paar keer mee met zijn vader Jacques, handelsreiziger, ‘marktschreeuwer’ – een bijzonder kleurrijk figuur.

Van hem leerde Michel goochelen. In 1909 volgde zijn eerste in de pers geregistreerde optreden. Goochelen wisselde Michel de komende jaren af met het verkopen van handelswaar. Totdat hij rond 1920 definitief voor het goochelen koos.

Over dit alles en meer heb ik een boekje geschreven met veel details over zijn leven en meer dan veertig illustraties.

Na het gedicht, een documentaire en een plaquette in Groningen en een brug in Amsterdam, heeft Professor Ben Ali Libi nu ook een levensschets.

bal

Details

104 pagina’s

ISBN: 9789402170733

Verkoopprijs: 18,75

boek in winkel
Te koop bij boekwinkel Godert Walter in Groningen
artikel DvhN 3012018
Artikel in Dagblad van het Noorden: 3-1-2018
BAL Twents Dagblad
Twents Dagblad, 23 januari 2018
Ben ali libi eemlander

Eemslander, 31 januari 2018

In de documentaire “Disappearing Act” werd voor het eerst
aandacht besteed aan Ben-Ali-Libi

 

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑